2 minggu baru dapat kesan positif Covid-19 varian India – Dr Hisham

Seorang individu yang dikesan dengan varian Indian Covid-19 (B.1.617) di negara ini hanya diuji positif virus itu dua minggu selepas tiba di sini dari luar negara, kata Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketua Pengarah Kesihatan mengatakan bahawa individu itu, yang akhirnya meninggal kerana penyakit itu, telah tiba di Malaysia pada 7 April.

Ujian yang dilakukan ke atas individu tersebut, yang bukan warganegara, pada 7 dan 12 April adalah negatif, kata Dr Noor Hisham.

“Dia dilaporkan positif pada 21 April ketika dia dibawa ke Jabatan Kecemasan ketika dia mengalami gejala Covid-19 yang serius. Kesihatannya merosot dan dia meninggal pada 1 Mei, ”kata Dr Noor Hisham dalam catatan Facebook pada hari Rabu (12 Mei) malam.

Varian B.1.617 pertama kali dikesan di India pada Disember lalu, dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) baru-baru ini mengklasifikasikannya sebagai “varian perhatian global”.

Ia mengatakan kajian awal menunjukkan mutasi B.1.617 menyebar lebih mudah daripada varian lain, dengan varian dikesan di lebih dari 30 negara.

Varian Afrika Selatan (B.1.351), United Kingdom (B.117), dan Brazil (P.1) juga telah diklasifikasikan sebagai varian perhatian.

Sebanyak 62 kes varian Afrika Selatan, lapan kes dengan varian UK dan dua dengan varian India telah dikesan setakat ini di Malaysia.

Negara ini masih bebas daripada varian Brazil.

Berita penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/05/13/covid-19-person-with-indian-variant-only-tested-positive-two-weeks-after-arriving-in-m039sia-says-health-dg

COMMENTS

Wordpress (0)