5 Sebab orang Menyewa Rumah Sampai Mati

5 Kelebihan Menyewa Rumah Sampai Mati.Seperti yang kita semua sedia maklum, pasaran hartanah Malaysia pada masa kini sekarang berada di fasa buyers market.

Buyers market merupakan satu fasa di mana wujudnya lambakan penjual rumah berbanding pembeli rumah.

Masyarakat juga kurang yakin dengan pasaran semasa hartanah dan bertindak tunggu dan lihat sahaja.

Perkara ini diburukkan lagi dengan harga rumah yang tidak selari dengan pendapatan isi rumah di Malaysia.

Setakat tahun 2020, 43% daripada penawaran hartanah di Malaysia berada dalam lingkungan harga RM500,000 ke atas.

Data daripada NAPIC pada suku pertama 2021 masih menunjukkan jumlah unit dan nilai hartanah tidak terjual yang tinggi di Malaysia.

Direkodkan 27,468 unit tidak terjual di seluruh Malaysia dengan nilai RM18.48 bilion.

Ini menyebabkan ramai rakyat Malaysia khususnya golongan B40 dan M40 berasa kecewa dan berhasrat untuk terus menyewa rumah sampai mati.

Isunya, adakah menyewa lebih baik daripada membeli hartanah?

Sebab

BACA: Kesian abam Polis, mati dalam penjara akibat difitnah merogol !!!

Berdasarkan pengamatan penulis, menyewa ada banyak kebaikan yang tidak kurang daripada membeli rumah, dan begitu juga sebaliknya.

Terdapat 5 kelebihan sekiranya anda membuat keputusan menyewa rumah berbanding membeli!

Persamaan membeli rumah dan menyewa rumah adalah, anda tetap perlu membayar komitmen bulanan atau anda akan ditendang keluar samada oleh bank atau tuan rumah itu.

Selagi anda masih hidup, anda tetap perlu membayar kos mendiami rumah tersebut.

Anda tetap dapat menggunakan fasiliti dan kemudahan yang ada (untuk rumah high rise) sama seperti orang yang membeli rumah di projek tersebut.

1. Tak Berlaku Perebutan Harta Faraid
Tahukah anda, sejumlah RM70 bilion harta telah tergantung semenjak tahun 1957 sehingga tahun 2020.

BACA: Artis popular kena tangkap khalwat lagi dirumah sendiri

Bahkan, Amanah Raya mencatatkan sejumlah RM418 juta tunai tidak dituntut dan diklasifikasikan sebagai ‘wang menunggu dituntut’ (WMD).

Umum mengetahui bahawa harta yang banyak tidak menjamin kebahagiaan dan kebanyakan perpecahan keluarga bermula gara – gara perbalahan dalam perebutan harta pusaka.

2. Tiada Hutang Ke Hari Tua
Hari ini, masyarakat lebih sedar betapa nikmatnya hidup bebas tanpa komitmen bank.

BACA: Pesakit terkejut doktor jahit tangannya yang putus di kaki, ini alasan doktor…

Tidak sedikit jumlah warga emas yang masih lagi menanggung hutang pinjaman hartanah dan ada juga yang gagal membuat bayaran pinjaman hartanah dan diisytiharkan muflis.

Tempoh komitmen pinjaman hartanah yang panjang (20 tahun – 30 tahun) menyebabkan ramai rakyat Malaysia yang menanggung hutang sehingga ke hari tua dan terpaksa mengeluarkan wang KWSP untuk menyelesaikan hutang rumah mereka.

BACA: Gelaran Datuk R Sri Sanjeevan ditarik balik serta-merta

Benar, memang ada anak muda yang berjaya membeli rumah sebelum mencapai usia 30 tahun.

Dalam masa yang sama, ada juga anak muda yang muflis kerana pinjaman hartanah sebelum mencapai usia 30 tahun.

Tahukah anda, 60% daripada rakyat Malaysia yang muflis adalah anak muda dan 49% daripada anak muda itu muflis kerana pinjaman kereta & pinjaman peribadi.

3. Tiada Cukai Tahunan Yang Perlu Dibayar
Ramai yang terlupa bahawa sebagai pemilik rumah, mereka wajib membayar pelbagai cukai dan bayaran tambahan secara tahunan selain daripada bayaran ansuran pinjaman hartanah kepada bank.

Antaranya adalah cukai pintu, cukai tanah dan sinking fund. Dengan menyewa, anda tidak perlu terfikir untuk membayar semua cukai dan kos itu.

4. Kebebasan Geografi
Anak muda masa kini rata – rata bukan sahaja inginkan financial freedom, tetapi juga kebebasan geografi.

Maksud kebebasan geografi ini adalah kebolehan untuk bekerja di mana – mana tanpa rasa terikat untuk tinggal di rumah sendiri.

Anak muda masa kini ingin bebas untuk bekerja dan bermastautin di pelbagai lokasi. Contohnya, tinggal di Puchong dan bekerja di Subang Jaya.

Selepas itu, mereka bertukar tempat kerja dan tempat tinggal ke satu lokasi baru dan begitulah kitarannya.

BACA: 5 Barang Hotel Yang anda Boleh rembat Bawa Balik

Trend anak muda yang dahagakan peluang dan pengalaman ini bukan sahaja berlaku di Malaysia, bahkan di seluruh dunia khususnya negara – negara maju.

5. Cashflow & Tenang Melabur
Kos untuk menyewa rumah jauh lebih rendah berbanding membeli rumah lebih – lebih lagi rumah dalam pasaran subsales dan lelong.

Deposit paling tinggi yang anda perlu bayar biasanya 2 atau 3 bulan kadar sewa. Untuk rumah dengan kadar sewa RM1,000, anda hanya perlu menyediakan kos RM2,000 – RM3,000.

Berbeza dengan membeli rumah, anda perlu sediakan sekurang – kurangnya 15% atau RM45,000 untuk rumah berharga RM300,000.

Dengan lebihan wang yang ada, anak muda zaman kini sebenarnya mampu mengurus kewangan mereka dengan lebih baik dan mampu melabur ke dana yang kurang berisiko.

Terkini, trend melabur ke matawang digital kripto dan NFT telah mendapat tempat dan mereka melabur bukanlah dengan objektif untuk untung secepat mungkin, akan tetapi melabur untuk satu jangka masa yang lebih panjang.

Sememangnya, tidak berdosa pun jika anda terus menyewa sampai ke akhir hayat jika membeli rumah menyebabkan anda berisiko untuk muflis dan tidak boleh tidur malam.

Anak muda zaman kini lebih menghargai kebebasan geografi dan tidak suka sama sekali duduk dan terikat di satu kawasan yang sama untuk tempoh 30 tahun – 40 tahun.

Apa yang penting, duit lebihan yang ada setiap bulan perlu digunakan secara bijak untuk beranakkan duit tersebut dan bukanlah untuk menyara gaya hidup mewah yang tidak akan pernah berkesudahan.

Sumber: https://www.majalahlabur.com/pelaburan-hartanah/ini-5-kelebihan-menyewa-rumah-sampai-mati/?fbclid=IwAR02LlDrOuDowGqxZimCPjrMSUvEYPd-jZJU1WOFqYOxAn7mJ9XUh5kk6cw

COMMENTS

Wordpress (0)