Daftar parti : Pejuang berjaya dapatkan semakan dari mahkamah

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) memulakan semakan kehakiman bagi menggesa Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) mendaftarkannya sebagai parti politik.

Peguam yang mewakili Pejuang, Muhammad Rafique Rashid Ali mengesahkan bahawa mahkamah membenarkan permohonan semakan kehakiman berkenaan.

“Kebenaran diberikan. Pengurusan kes berikutnya adalah pada 15 April 2021. AGC (Pejabat Peguam Negara) tidak keberatan (terhadap permohonan kebenaran), ” jelas peguam itu.

Mahkamah kemudian menetapkan tarikh untuk mendengar merit penghujahan berhubung semakan kehakiman berkenaan.

Prosiding semakan kehakiman itu akan didengar di hadapan hakim Ahmad Shahrir Abdul Samad

Sebelum ini, Pejuang membuat rayuan kepada Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin terhadap keputusan ROS yang menolak permohonan pendaftaran mereka pada 6 Jan lalu.

Pada Disember lalu, Pejuang memohon semakan kehakiman untuk memaksa ROS membuat keputusan berhubung status pendaftaran parti itu.

Bagaimanapun, permohonan itu ditarik balik selepas ROS mengumumkan menolak permohonan pendaftaran mereka.

Pejuang yang diasaskan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad ditubuhkan pada Ogos lalu.

Ia selepas Mahathir, anaknya Mukhriz serta beberapa lagi dipecat Bersatu kerana enggan duduk di bahagian kerajaan ketika sidang Parlimen.

Dalam semakan kehakiman kali ini, Pejuang antara lain memohon perintah mandamus agar Hamzah mengarahkan ROS untuk memuktamadkan pendaftarannya sebagai parti politik, dalam masa tujuh hari selepas mahkamah membuat keputusan.

Ia juga memohon perintah mandamus agar Hamzah memberikan keputusan berhubung permohonannya terhadap langkah ROS untuk menolak pendaftaran mereka.

Selain itu, ia juga memohon pengisytiharan bahawa dakwaan kegagalan Hamzah untuk membuat keputusan berhubung surat rayuan bertarikh 8 Januari yang dihantar kepadanya adalah bersamaan dengan pelanggaran tugas statutorinya mengikut Seksyen 18 Akta Pertubuhan 1966.

Berita penuh : https://m.malaysiakini.com/news/568998

COMMENTS

Wordpress (0)