Panas !!! MAS bakal ‘gulung tikar’

Malaysia Airlines Bhd bersedia ditutup sekiranya perbincangan berterusan dengan syarikat penyewaan mengenai rancangan penstrukturan gagal, The Edge Malaysia memetik kata ketua pegawai eksekutif syarikat penerbangan nasional itu.

Sejumlah pemiutang yang “cukup besar” menyokong rancangan syarikat, ada yang menentangnya dan yang lain masih belum memutuskan, kata Izham Ismail dalam wawancara Sabtu lepas.

Syarikat itu perlu “mendapatkan yang 50:50 (belum diputuskan) dengan mereka yang telah bersetuju,” kata Izham dalam penerbitan itu.

Hari Ahad adalah tarikh akhir bagi pemiutang untuk memutuskan, setelah itu Malaysia Airlines akan memilih sama ada untuk meneruskan rancangan penyusunan semula atau melaksanakan “Pelan B,” yang mungkin melibatkan penyerahan sijil pengendali udaranya kepada syarikat penerbangan baru dengan nama yang lain, tambahnya .

Syarikat ini berusaha keras untuk mendapatkan kerjasama dari mereka yang terlibat sehingga dapat “melangkah ke fasa berikutnya dalam menjadikan perniagaan itu lestari,” kata Malaysia Airlines dalam satu pernyataan melalui email pada hari Ahad. “Penyusunan semula melibatkan beberapa peringkat dan kami tidak akan dapat berkongsi lebih banyak maklumat pada masa ini,” katanya.

Reuters melaporkan pada hari Jumaat bahawa sekumpulan syarikat penyewaan menolak rancangan penstrukturan yang dikemukakan oleh Malaysia Airlines, dengan menyebut orang yang mengetahui perkara itu dan surat dari firma guaman London.

Syarikat penerbangan itu, yang dimiliki sepenuhnya oleh dana kekayaan negara Malaysia Khazanah Nasional Bhd., Mengumumkan awal bulan ini bahawa ia telah memulakan latihan penstrukturan “mendesak” yang melibatkan perundingan semula dengan peminjam, kerana ia melihat sedikit tanda penurunan pandemi.

Syarikat itu telah memotong gaji untuk pengurusan dan juruterbang, menawarkan cuti tanpa gaji kepada pekerja, dan telah meminta penangguhan pembayaran dan rundingan semula kontrak sejak bulan Mac. Ia kini mengkaji rancangan rangkaian dan armada.

Malaysia Airlines dirahsiakan oleh Khazanah pada tahun 2014 berikutan kehilangan satu pesawat dan kehilangan yang lain empat bulan kemudian.

Penerbangan MH370, dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, hilang pada 8 Mac tahun itu dengan 239 orang di dalamnya. Pencarian multinasional gagal menemui pesawat.

Pada 17 Julai, Penerbangan MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ditembak jatuh oleh peluru berpandu yang didakwa ditembak dari kawasan yang dikendalikan oleh pemberontak pro-Rusia berhampiran timur Ukraine. Empat defendan diadili atas insiden yang tidak hadir pada bulan Mac tahun ini setelah siasatan antarabangsa yang berlangsung hampir enam tahun.

Sumber : https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-10/malaysia-airlines-says-restructuring-talks-with-lessors-ongoing