Pernah dilabel tiada masa depan oleh guru sendiri, kini usahawan susu lembu berjaya

Pernah dilabel tiada masa depan oleh guru sendiri, kini usahawan susu lembu berjaya andai dapat ku undurkan masa lirik isteri separuh masa masa lalu chord masa masa itu emas

 

Pernah dilabel tiada masa depan oleh guru sendiri, lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ini bagaimanapun tidak pernah berkecil hati.

Menurut Muhammad Sharil Amrie Zamri, 19, kata-kata yang diungkapkan seorang guru lelaki itu menjadi pembakar semangat buatnya untuk membuktikan dia juga boleh berjaya.

“Saya baru habis sekolah pada Mac tahun lepas. Keputusan pun cukup-cukup makan saja. Dulu zaman sekolah saya suka p0nteng. Segala nakal macam-macam ada. Pernah terlibat kes rok0k, kes berg4duh pun banyak.

“Tapi bila cikgu cakap macam tu, saya tak ambil hati. Saya nak ucapkan terima kasih kepada cikgu. Kerana dia garang, ia membuatkan saya berfikir mengenai masa depan.

“Saya tak pernah berdendam dengan kata-kata itu. Tak ada cikgu yang nak tengok muridnya gagal. Jadi saya kena ambil positif. Jadikan ia semangat untuk berjaya,” ujarnya yang berasal dari Tasek Gelugor, Pulau Pinang.

Biarpun tidak berupaya melanjutkan pengajian ke peringkat universiti, dia yang senang disapa Shahril tetap mahu berjaya dengan cara sendiri.

Pernah dilabel tiada masa depan oleh guru sendiri, kini usahawan susu lembu berjaya

Shahril bekerja di bengkel lori bapanya.

Shahril juga akui dia menyesal kerana tidak belajar bersungguh-sungguh, namun kini mahu menebus masa lalu dengan usaha keras dalam pekerjaan yang diceburi.

“Memang menyesal sebab nakal. Kalau rajin pergi sekolah, mesti tak kena kerja teruk macam ni. Tengok kawan-kawan pergi universiti, rasa teringin juga. Tengok kehidupan mereka macam enjoy.

“Pesanan saya kepada pelajar di luar sana, nakal macam mana sekalipun, kita kena ambil segala kata-kata cikgu sebagai pedoman. Nakal pun, kita tetap kena pergi sekolah.

Nanti dah berjaya, saya juga nak pergi jumpa cikgu semula. Terima kasih buat cikgu tersebut, kata-kata dia saya ambil sebagai pedoman hidup.

SHAHRIL

“Kalau tak pandai sekalipun, mesti ada 10 atau 15 peratus yang kita boleh pelajari. Kalau pergi sekolah, mesti akan dapat ilmu walaupun sikit,” ujar anak bongsu daripada tiga beradik itu.

Kini, Shahril bekerja di bengkel lori milik bapanya. Pada masa sama, dia turut menjalankan perniagaan svsu lembu dan makanan haiwan.

Pernah dilabel tiada masa depan oleh guru sendiri, kini usahawan susu lembu berjaya

Shahril turut berniaga svsu lembu selepas menamatkan persekolahan tahun lalu.

“Saya buat bisnes sendiri. Jual svsu lembu dan makanan haiwan. Lepas tu, saya bekerja di bengkel lori ayah.

“Saya harap suatu hari nanti saya boleh berjaya dan buktikan kata-kata cikgu saya tak betul. Nanti dah berjaya, saya nak jumpa cikgu semula. Terima kasih buat cikgu tersebut, kata-kata dia saya ambil sebagai pedoman hidup,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, video perkongsian Shahril di TikTok mengenai dirinya yang dilabel tidak memiliki masa depan meraih lebih 400,000 tontonan.

Pernah dilabel tiada masa depan oleh guru sendiri, kini usahawan susu lembu berjaya andai dapat ku undurkan masa lirik isteri separuh masa masa lalu chord masa masa itu emas

Kata Shahril, dia menyes4l kerana n4kal ketika zaman sekolahnya.

Malah, ramai yang memberi sokongan moral untuk dia terus cekal mengejar impian dan kejayaan dengan cara tersendiri.

“Cikgu ni bukan sengaja cakap macam tu. Dia nak cabar supaya kita ada kesedaran untuk buktikan kita boleh berjaya. Dia cakap tanda sayang kepada muridnya.

“Cikgu ni macam mak ayah kita. Dalam marah dia, diam-diam penuh doa tanpa kita dengar.

“Cikgu cakap macam tu sebagai cab4ran buat kita. Jasa cikgu tak ternilai,” tulis beberapa netizen.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Baca:

Desas desus mengandung, Ella akhirnya buka mulut

Empat polis kena tetak dengan parang ketika cuba tangkap lelaki mental

Shuk Sahar mahu jual rumah RM1.2 juta, “Saya perlukan duit untuk teruskan kehidupan”